Historien om etablering af en Flyve-Ambulance-Tjeneste på Nyvang

Tilbage til 1994 lykkedes det at erhverve resterne af Zone-flyet OY-DHY, en KZ-III maskine fra 1946. Der blev stiftet en særlig forening “Zone-flyet OY-DHYs Venner” og hensigten var at en gruppe entusiaster i Hagested ved Holbæk skulle stå for restaureringen. Desværre var opgaven større end forudset, og det måtte erkendes, at flyet aldrig ville kunne komme på vingerne.

I mellemtiden havde KZ Veteranflyklubben i Stauning erhvervet et andet tidligere Zone-fly, OY-DYZ, også fra 1946. Efter endt restaurering i 2004 forulykkede flyet imidlertid 1. juni 2009 og fik beskadiget understellet, hvorefter flyet stod  skadet på magasin.

På initiativ af Poul Eberhardt blev der efter to års forhandlinger den 5. november 2013 indgået aftale mellem Aeronautisk Aktivitetscenter Avedøre (AAA), Andelslandsbyen Nyvang (nu Oplevelsescenter Nyvang), Foreningen Zone-Flyet OY-DHYs Venner og Zone-Redningskorpsets Venner om etablering af en Flyve-Ambulance-Tjeneste på Nyvang. Aftalen indebar, at OY-DHYs støtteforening blev opløst, og at foreningens midler blev overført til køb af den beskadigede DYZ, som AAA herefter har restaureret, bl.a. med dele fra OY-DHY.

I mellemtiden har frivillige med støtte fra Oplevelsescenter Nyvang og Ellehammerfonden sørget for at etablere landingsbane og bygge hangar.

Den 25. juni 2016 ankom OY-DYZ og Flyve-Ambulance-Tjenesten kunne anses for indviet.

Opførelse af hangar 2014-2015

Indvielse af hangar 2015

OY-DYZ ankommer til Nyvang 25. juni 2016