Nytårsparade Zonen Holbæk den 21. januar 2020

Formanden Bjarne Hansens nytårstale

Velkommen til Zone- og billaugets efterhånden traditionsrige nytårsparade, der også i år starter her i Zonefly hangaren. Tak til jer i flylauget og jeres formand Morten Munkesø.

En særlig velkomst til formand for Zone-Redningskorpsets Venner, Frederik Madsen.

Et år er gået, hvor der har været megen aktivitet, både med vedligeholdelse af vores biler, opbygning af inventar, og ikke mindst har filmselskaberne fået øje på vores bilpark

I april kørte jeg Ford A lastbilen til Brede v. Lyngby, hvor den skulle deltage i optagelser til den senere film ”De forbandede år, her skulle den være i to dage.

Vi har fra Zonen på Teknisk Museum i Helsingør modtaget originale knapper til vores uniformer, så de ser historisk rigtige ud. Mange tak til Zonen og Frederik Maden.

Traditionen tro, var vi også med da Nyvang åbnede lørdag den 27. april, med optog gennem Holbæk.

Tidligere laugsformand for Zone/billauget Poul Wissing er død. Ved bisættelsen, den 22. maj, deltog et par af laugets medlemmer, som fanevagt.

Som noget nyt, deltog vi i Odsherredsløbet med Ford V8 ambulancen og Bedford brandsprøjten den 18. maj. Deltagerne her fra Zone- og billauget var Peer, Ole, Kurt L. og jeg selv. Et godt løb, hvor vi fik promoveret Nyvang og Zonen med de fine biler. Alt forløb godt, lige indtil vi kørte hjem mod Holbæk, brandsprøjten opgav at køre mere. I denne forbindelse er det godt vi er medlem af, den tidligere konkurrent, Falck, der kom og trak os til Nyvang.

Den 24. maj var Peer til filmoptagelse med Ford T lastbilen, også til filmen ”De forbandede år”.

Da vi pt. ikke kører studenterkørsel, blev det besluttet, at vi igen monterede vognmandsladet på Bedford lastvogn, så den igen ligner en bil fra en vognmand.

Vi har i det forgangne år haft besøg af Arbejdstilsynet. Der var heldigvis kun ganske få ting de var utilfreds med.

Lørdag d. 25. maj deltog vi i Holbæk løbet med Vauxhall personbil fra 1949 og Bedford brandsprøjte fra 1949. Ole, Allan, Peer og jeg deltog.

Fredag d. 30. august deltog i aftensalg sammen med PR-lauget. Her deltog vi med Ford V8 ambulancen, Ford A lastbilen og Bedford brandbil, sammen med Alex, Ole, Peer og mig.

Så kunne filmen ”De forbandede år” igen bruge en bil. Denne gang var det Ford V8 ambulancen, der skulle til Vedbæk Strandvej, hvor Allan og jeg kørte en såret ung mand væk, efter han var blevet skudt af politiet, der mistænkte ham for at være sabotør.

Den 7. -8. juni deltog vi i SKVULP på Holbæk havn med Ford A lastvogn, Ford V8 ambulancen og Vauxhall personbil.

Vi blev kontaktet af et firma der var ved at rydde op på det nedlagte Vridsløse fængsel. Der stod en efterløber-pumpe. Den modtog vi med tak.

Den 29. juni holdt Zone-Redningskorpsets Venner årsmøde i forsamlingshuset i anledning af det er 30 år siden den blev stiftet her i Holbæk på Skyttensvej, med deltagelse fra afdelingerne i Helsingør, Holbæk, Gelsted, Randers og Fly lauget på Nyvang. 50 deltog i dagens festligheder.

Weekenden den 6. -7. juli afholdt vi arrangementet ”Brand- og redningsdag” med mange deltagere fra bl.a. Aktørlauget, sygeplejerskerne og doktor Hansen, sammen med Zonen fra Teknisk Museum i Helsingør, og to Falck folk med en Volvo ambulance og Zonens Flylaug. Jeg vil godt her rose det gode samarbejde laugene imellem.

Når Zonens Flylaug arrangerer flyvestævne, deltager vi også ved hangaren med Zone-køretøjer.

Det er blevet en tradition, at vi deltager i Falck dagen på Egeskov Slot den første lørdag i august.

Nyvang har modtaget et større antal fliser (og der kommer flere) fra en grundejerforening, der er i gang med at renovere fortove. Mange af disse fliser er i en så god stand, så vi kan genbruge dem bl.a. her foran garagen.
Falck Museet på Egeskov er i gang med en større oprydning, og i den forbindelse har vi fået tilbudt en redningsbåd m. motor, og en lænse-pumpe.

Frederik Madsen har skaffet en gammel alarmtavle fra en nedlagt redningsstation, som vi har monteret og fået til at virke.

Vi har fået en historisk blokvogn, der er lavet på et værksted i Rønne på Bornholm, og hvor den efterfølgende var en del af materiellet hos Zonen i Rønne. Velux Fonden har sponseret istandsættelsen, den kan ses her uden for garagen, og smedelauget her på Nyvang har fabrikeret en ny trækstang, da den gamle var medtaget af rust.

Her sidst på sommeren blev jeg kontaktet af en glad direktør her på Nyvang, Frits Thorarinsson,
der med en vis stolthed kunne meddele, at vi fra Teknisk Museum, blev spurgt om vi ville have to biler, den ene, en DKW fra 1938 og den anden en FIAT 500 også fra 1938, svaret er jeg sikker på i kan gætte!! Damptromleklubben kørte bilerne her til Nyvang på deres blokvogn i sidste uge, tak til Ole.

Den 5.oktober var vi igen ude og køre veteranløb, denne gang var det kun for lastbiler. Vi deltog med Bedford brandsprøjten fra 1949 og Bedford lastvogn fra 1952. En vellykket tur uden uheld, men hvor vi fik set en kæmpe udvikling lastbilerne har været igennem – ikke mindst på størrelse.

Ford T lastvognen har deltaget her på Nyvang i optagelse til en film om genforeningen m. Sønderjylland i 1920, også Vauxhall personbil har deltaget i en episode hvor digterpræsten Kaj Munk bliver hentet af danske stikkere.

Da Holbæk Garden fejrede 60 års jubilæum d. 28 september, deltog vi med Vauxhall personbilen og Ford V8 ambulancen.

I december måned var Ford V8 ambulancen fra 1938 og Ford A kranbil fra 1929 samt en efterløber pumpe i Prag, for at deltage i optagelser til en film af Ole Bornedal der bl.a. omhandlende bombardementet af den Franske skole og Shell huset. I Prag er der åbenbart gader der ligner København fra 2. verdenskrig.

Som afslutning på et meget aktivt år, hvor vi også har deltaget i de mange arrangementer her på Nyvang, kørte vi i optog i Holbæk i forbindelse med tændingen af byens juletræ. Vipperød fik også glæde af en bil fra Nyvang i forbindelse med juletræstænding i byen.

Udover de nævnte arrangementer, deltager vi selvfølgelig i Nyvangs almindelige åbningsdage, hvor vi kører og fortæller gæsterne om Zonens og vognmandens historie, samt historien om de enkelte biler.

Fredag den 8. november havde vi laugsfest i forsamlingshuset, sammen med vores koner. En hyggelig aften med god mad leveret af Jette Graves og hendes hjælpere, og sidst, men ikke mindst, glade deltagere.

Jeg vil godt takke alle i billauget for at bidrage med en daglig god og kammeratlig omgangstone. Jeg udtalte sidste år, at mænd har svært ved at danne sociale relationer efter endt arbejdsliv. Billauget, og andre laug, her på Nyvang, syntes jeg er et godt bevis på det modsatte. Med over 400 frivillige, hvor en hel del er mænd. Det fortæller, at hvis de rigtige rammer er tilstede, kan mænd sagtens finde sammen.

Ønsker for fremtiden har vi selvfølgelig. Bl.a. at få etableret et sprinkleranlæg her i garagen, så der i tilfælde af brand, uden for åbningstiden, ikke sker noget med bilerne, der er uerstattelige.

Tagrender over portene vil være med til at beskytte portene og bygningen, samt at gæsterne, på en regnvejrsdag ikke får en ekstra skylle, når de skal ind i garagen. Jeg har talt med Blikkenslagerlauget, der gerne vil hjælpe til med denne opgave. Her i efteråret har vi fået flere længder tagrender fra en nedrivning. Et længe ønske er også, at få lagt gulv i det der senere skal blive vognmandens bolig.

Vi mangler også et skilt på garagen med teksten: Vognmand Frederik Madsen.

Den gamle Zonestation fra Høng, her mangler der at blive støbt gulv.

Lauget har 25 medlemmer. I det forgangne år, har vi haft den glæde, at der er kommet to nye medlemmer, Johnny Marker og Alex Pedersen.

Endnu en gang velkommen til jer. Jeg håber I har fundet jeres plads i hierarkiet.

Jeg vil gerne her takke alle de personer vi samarbejder med. Det være sig frivillige, ansatte og ikke mindst Nyvangs nye direktør, Frits Thorarinsson og Frederik Maden.

En særlig tak til en af billaugets medlemmer, der sørger for der er rent og ryddeligt både i laugslokalet, men også når der er spildt olie på gulvet fra en utæt bilmotor. Også i år er vi taknemlige for de virksomheder, der enten er sponsorer, eller hjælper os med gode priser i forbindelse med de indkøb vi gør her i lauget.

Bjarne Hansen
Formand for Zone/billauget på Nyvang